Vad är mode?

Vad är mode?
Mode är något återfinns i tidens strömningar, rytm och smak. Modet speglar ett ideal. Här avses specifikt den rådande tidsanda som det aktuella idealet är förknippat med. Allt från kläder, skor, accessoarer, musik, arkitektur, musik eller målarkonst kan vara föremål för moderender.

Inom givna kulturella ramar, kan en person höja eller för all del sänka sin status och position inom en grupp genom att ändra attribut i form av bland annat kläder.

Mycket handlar om att följa det som är inne, sista skriket (från franskans “la derrier cri”).
Paris har i modern tid varit modets huvudstad. Det var där de senaste trenderna uppstod.

Modet är i ständig förändring, det är det som definierar själva begreppet. Förändringarna är ofta snabbare än hos många andra kulturella uttryck.

Idag sägs människorna uppleva en större frihet, då det är lättare att uttrycka sin individualitet och personlig smak genom val av attribut som kläder. I vår tid är det lättare att undvika att följa modet på ett slaviskt sätt, fast vi undgår inte modetrenderna helt och hållet.

 

Då uppstod modet
Historikern Fernand Braudel, tillhör de som funnit att modet startade i västerlandet under 1300-talet.
Det som definierade att det handlade just om mode var de allt snabbare förändringarna av klädstilar.

 

Modettrendernas spridning
De senaste trenderna fick genomslag i allt snabbare takt under 1780-talet genom de franska gravyrer, som visade modets växlingar i Paris, började spridas. På så sätt kom mer eller mindre alla i Västeuropa att klä sig på samma sätt kring år 1800. Man satte sin egen prägel på modet varför det förekom lokala variationer, man uttryckte på sätt sin egna kultur och därefter kom den mer konservativa bondebefolkningen att ta till sig och inkorporera en del modeuttryck i sin klädsel.Vad är mode 1

 

En modets diktatur
Modet med sina växlingar kom att leda till att en del männsikor, kom att följa minsta signal och svängning i modetrenderna. De blev modeslavar helt enkelt.

Numera har ett anti-mode vuxit fram, vilket innebär att friheten för individen att uttrycka sig genom klädsel och andra modeattribut är betydligt större idag än det var för bara ett par årtionden sedan. Trots medias och modejournalismens genomslagskraft, och de djärva modeskaparnas trägna försök att söka finna en “the new look” igen, är det idag alldeles för många olika uttryck som trängs för att en sådan ny trend ska kunna etableras.

Vare sig Paris, London eller New York är att betrakta som modets huvudstäder – numera.

 

Kuriosa
Karl den djärve dikterade modet under 1300-talet. Han kläder var gjorda av kostbara tyger. Till dessa bars dyrbara smycken, gyllene klockor och bjällror. Karl den djärve var känd för sin yviga klädstil.

Karakteristiskt för den tiden var de slanka och spetsiga formerna som återkom i såväl huvudbonader som kläder och skor. Talesättet ”att leva på stor fot” har sitt ursprung i det att furstar och prinsar fick ha skospetsar som var två och en halv gånger fotlängden, rikt folk en gång fotlängden och vanligt folk en halv gång fotens längd.

 

Taggar: , , , , , , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Fashionsphere