Mode på catwalken
Catwalken inom mode har länge varit en källa för diskussion om dess brist på mångfald. Svarta modeller, gråhåriga, modeller med olika kroppsideal, ålderskomplex eller hudsjukdomar: alla har de undvikits av modebranschen innan de slutligen slog igenom. För länge var idealet att det skulle vara en vit kvinna eller man som gick på catwalken. Idag har det idealet förändrats och idag välkomnas en större mångfald. Men det var på grund av tryck utifrån som det ändrades. Yves Saint Laurent är ett exempel på ett modehus som tidigt var ute med svarta modeller.
Normbrytande inom modet
Vitiligo är en hudsjukdom som gör att vissa delar av huden blir kritvit eftersom hudpigmenten har blivit förstörda. Länge var detta oönskat på catwalken men amerikanskan Winnie Harlow blev den första att bryta normen genom att bli upptäckt av före detta supermodellen Tyra Banks i ”America’s Next Top Model”, och senare på catwalken för modemärket Desigual under modeveckan i Madrid. En annan Normbrytare på catwalken är att allt fler modeföretag välkomnar plus size-modeller såsom Hennes & Mauritz och Lindex. Men Anna Davidsson, kroppsaktivist och plus size-modell, är inte övertygad att det här en trend som är här för att stanna: ” Efter en smal trend kommer en tjockistrend och man köper sig billig pr”, säger hon.
Sverige utan förbud
2014 röstade Frankrike igenom en ny lag som innebär att modellagenturer inte får anställa modeller vars body mass index är under 18. Struntar man i lagen riskerar man 75 000 euro i böter eller sex månader i fängelse. Liknande lagar finns även i Italien, Spanien och Israel men inte i Sverige. När frågan togs upp inom den svenska modebranschen så blev svaret att så länge det finns en internationell efterfrågan så kan ingen svensk lag instiftas. En av modellagenturerna i Sverige som vill införa denna lag är Elite, som menar att lagen behövs eftersom de kämpar mot kunder som vill ha smala modeller.