Mode beträffande skönhetsideal genom tiderna

Det går mode i det som anses som skönhet. Idealen har skiftat genom tiderna. På 1500-talet var kvinnofiguren mer rund och yppig jämfört med dagens slanka, välslimmade ideal. Modeskapare av idag studerar tidens och historiens modetendenser för att finna nycklarna till en ny trend. Intet nytt under solen, som det heter.

De skiftande modetrenderna och skönhetsideal kan följas då man studerar porträtt från olika tidsepoker.

 

Kroppens proportioner
Något modeskaparna arbetat med är tendenser att överdriva kroppens proportioner. Man arbetar då med att antingen framhäva vissa delar och eller dölja dem. Under medeltiden var det inne med en  putande mage. Under 1650-talet markerades midjan på båda könen.I mitten av 1850-talet var idealet den överdrivet smala midjan. Under 1920-talet blev det modernt för kvinnor att visa benen.

 

Skönhetsmode
Under renässansen kunde mannens hår vara både kortklippt och axellångt och för första gången, så vitt man vet, syntes kvinnans hår helt och hållet. Kvinnans hår skulle vara högt uppsatt. Peruker kom att bli vanliga. För det mesta täcktes inte huvudet, fast om man gjorde det så användes en liten hätta, som mest var en prydnad. Den höga pannan blev modern och pärlor flätades in i kvinnornas frisyrer. Kring 1650 lät både män och kvinnor håret falla fritt ner över axlarna. Man skulle ha mörkt hår. För att vara i fas med hårmodet färgade blondiner håret med ett svart pulver.

Oavsett hur skönhetsideal och mode ändras så varar klassisk skönhet längst. Hos Plastikkirurgen erbjuds en rad skönhetsingrepp.Mode skönhetsideal genom tiderna 2

 

Solbränna eller blekhet
Under lång tid var solbränna förknippad med de fattiga som arbetade under bar himmel och var utsatta för solens strålar. För överklassen var det då viktigt att vara bleka. Särskilt för damerna vilka bar parasoller (som paraplyer mot solen) för att minimera risken för att bli solbrända då de var ute på promenad.

I samband med industrialismen, då jordbruksarbetarna migrerade till städerna för att börja arbeta i de uppväxande industrierna, vände modet. Nu var det de fattiga som var bleka eftersom de arbetade inomhus. En lätt solbränna var en kulturbärare som visade att man hade råd att vara ledig och ute i solen.

1923 kom ikonen, stilsättaren, Coco Chanel, att lansera modet att vara solbränd. De första att anamma modet var soldyrkande skandinaver och tyskar som ansåg att solbränna var häslosam.

Under 1980- och 90-talen var solbränna som allra mest inne. Många solade på solarier för att vara riktigt solbrända året om. Idag är de flesta medvetna om solariernas och det överdrivna solandets cancerframkallande risker. Varför många nu förtiden väljer en hälsosammare och mer medveten inställning till solande.

 

Taggar: , , , , , , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Fashionsphere