Funktionellt mode

Vad är funktionellt mode? Orden ger oss en hänvisning om vad det handlar om. Modet ska även ha en funktion. I Sverige har excentriska designers svårt att överleva. Vi vill oftast ha kläder som fyller en funktion i våra liv. Skor och accessoarer kan gärna sticka ut lite men kläder ska vara lagom och lätta använda i våra liv. Trots att svenskar handlar mycket kläder föredrar vi det som är praktiskt jämfört med utomlands där exklusiva kläder har en större marknad. Vi använder gärna jeans och även andra kläder ska hålla samma prisnivå som dessa.

Mycket nytt, men även vintage

Dämpat lugn, avskalat rent och tidlöst hållbar design samt bra kvalitet beskriver svenskt mode ganska bra. Trots detta handlar vi svenskar dubbelt så mycket kläder jämfört med vad vi gjorde för 30 år sedan. I en tid då allt fler går över till att välja ekologisk mat och köpa kläder av material som ekologiskt odlad bomull och svenskt lin stämmer det ganska dåligt med de summor vi gör av med på nya kläder. Många väljer däremot också att handla begagnade kläder och gammalt mode får nytt liv genom vintagemodet. Här gäller inte förra årets mode utan det som gäller är mode från alla årtionden från 20-talet och fram till 70-talet.

Mode på semestern

Även om många i den yngre generationen i Sverige klär sig elegant och moderätt, föredrar svenskar generellt funktionella kläder före mode. Det ligger sanning i påståenden om hur olika nationaliteter klär sig på solsemestern. Italienare tar sina kläder på största allvar även när de har semester och klär sig alltid stilfullt och skorna ska vara högklackade och med spetsig tå, även om de ska promenera på kullerstensgator. Amerikanare på semester klär sig i gamla sköna sneakers, jeans och t-shirt. Svenskar har fotriktiga skor och en väldigt ledig stil. Om de är intresserade av mode syns det inte alls här. Danskar på semester har också en ledig stil, men här ser vi mer funktionellt mode, eftersom de trots ledigheten följer modet.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Fashionsphere