Coco Chanel

Ikonen Coco Chanel är en stil, inget annat. Ett mode förändras och går ur modet. Det gör aldrig stil. Coco Chanel var själva sinnebilden för stil och det var också det hon skapade.

Kännetecknande för Coco Chanels design är att kläderna är enkla, avslöjande, fast framför allt, bekväma. De textilier hon använde sig av ansågs vara mindre bra, till dessa hör jersey och tweed.

 

Chanel stilbildaren
Coco Chanel skapade den ”sportiga” looken för kvinnan och med Chanel blev det modernt att vara solbränd. Kläderna var bekväma att sitta i och de hade en mycket god passform även efter det att man reste sig upp.

Bland annat skapade hon den klassiska Chaneldräkten, som består av en kjol som går ned till knät, med en kavaj till som ofta är kantad med band och är utan slag. Den har ett mjukt sidenfoder och en lätt, mjuk fodring, inga hårda band, den är mer lik en kofta.

Chanel skapade också en quiltad handväska, Chanel 2.55 som lanserades i februari år 1955 (därav namnet).Coco chanel 3

Förutom hattar och kläder gav Chanel år 1921 ut sin första kännetecknande doft med parfymen Chanel No. 5 och den har rönt oerhörd framgång sedan den lanserades. Den kom att bli den första parfymen att ha en designers namn. Genom filmaktrisen Marilyn Monroe försorg ökade försäljningen markant år 1953 då den berömda Marilyn sa att hon bar ”två droppar Chanel No. 5” när hon sov. På så vis var Coco Chanel den som satte en standard för andra efterföljande designers. Att även de skulle lansera parfymer under sina respektive varumärken.

 

Den lilla svarta
Till en kvinnas basgarderob sägs ”den lilla svarta” höra, ett bekvämt plagg för den moderna frigjorda kvinnan. Den lilla svarta är en svart elegant knäkort klänning som används då vårdad klädsel är önskvärd. Accessoarer som smycken och handväskor är viktiga då plagget i sig ofta är ganska enkelt.

Världens kvinnor har mademoiselle Chanel att tacka för den lilla svarta som hon lanserade redan år 1926. Fast det var först på 1950 och 1960-talen som den slog igenom ordentligt.

 

En av de mest inflytelserika
Coco Chanel kom att vara en av förra seklets mest inflytelserika kreatörer. Numera är det Karl Lagerfeld som för hennes namn och varumärke vidare.

 

Taggar: , , , , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Fashionsphere