Coco Chanel Forts

En av de största modeskaparna i modern tid hette Coco Chanel. Hennes namn har blivit synonymt med lyx och elegans och hon var med att skapa ett av de mest framgångsrika modeimperierna genom alla tider. Långt efter hennes död har hennes namn fortsatt att vara ständigt relevant i modekretsar och hennes företag har nu en omsättning som hon bara kunde drömma om medan hon ännu var i livet. Det innebär dock inte att hon var okänd under sin levnadstid. Tvärtom blev hon snabbt en offentlig figur i sitt hemland Frankrike där hon blev berömd för sitt arbete liksom sin mytomspunna personlighet.

Coco Chanel växte upp i en miljö som var långt ifrån det som senare skulle bli hennes livsöde. Hennes rötter var inte i den franska aristokratin eller societeten. Istället hade hon en fattig uppväxt där hon till stora delar togs om hand av sin mamma som jobbade som tvätterska. Fadern var ofta frånvarande och levde ett kringflackande liv utan stadig inkomst. Det satte sin prägel på Coco som ofta återkom till sina finansiellt blygsamma uppväxtår senare i livet. När Coco var 12 dog hennes mor och hon fick under en period bo i ett kloster med några nunnor som tog emot henne.Coco Chanel 2

Coco Chanels första dröm var inte att jobba inom mode eller design. Istället var det livet på scenen som lockade henne. Hon deltog i olika föreställningar i Paris och brukade sjunga och dansa på caféer och nattklubbar. Framgången var endast måttlig eftersom de professionella bedömarna ansåg att Chanel inte hade en tillräcklig stark sångröst. Det gjorde att hon sällan fick arbeta inom sitt drömyrke och även om hon inte gav upp aspirationerna under en lång tid stod det slutligen klart att Coco Chanel skulle få försöka finna lyckan inom något annat område.

Det gjorde hon. 1918 hade hon flyttat till Paris och genom att köpa en fastighet kunde hon sakta bygga upp sitt imperium. Tack vare sin näsa för kläddesign och estetik vann hon snabbt ett rykte om sig att vara bäst på mode och hennes kundkrets växte stadigt. Om du intresserar dig för design kan du designa egna tavlor på photowall.se.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Fashionsphere