Badmode genom tiderna

Badkläder finns idag i en uppsjö av olika modeller och varianter, som alla har varit mer eller mindre moderna genom historien. Badkläder är ett udda ämne i historien, eftersom kvinnors historia (till skillnad från i de allra flesta fall) är bättre dokumenterad än mäns. Det beror naturligtvis på att kvinnors kroppar genom alla tider har varit mer tabu än mäns, och badkläder har därför varit mer restriktiva för kvinnor.

Ironiskt nog var de första badkläderna inga badkläder alls. Så länge människor levde i bondesamhällen var det allra vanligaste att man badade naken, eftersom man sällan stötte på någon annan i de glesbefolkade trakterna. Om man någon gång badade tillsammans badade kvinnor för sig och män för sig. Industrialiseringen på 1800-talet, som också medförde urbanisering och mer tättbefolkade områden, i kombination med tidens moralkrav, gjorde dock att både män och kvinnor behövde skyla sig när de badade på allmänna platser. ”Badkläderna” täckte i princip hela kroppen, och skilde sig inte i mycket från vanliga kläder; för kvinnorna innebar det att de var tvungna att bära klänningar med tyngder isydda i kjolen, så att den inte skulle flyta upp.Ronald_Reagan_as_Lifeguard_1927

Denna typ av ”sedesamma” badkläder skulle förekomma fram till början av 1900-talet, då kvinnorna kunde börja använda kortare klänningar som badkläder. De var dock fortfarande mycket otympliga, och skulle inte bli mer figurnära förrän på 1920-talet. I början av 1930-talet hade utvecklingen kommit så långt att baddräkterna liknade de vi använder idag. Männen hade redan från början använt sig av mer figurnära badkläder, och under tidigt 1900-tal använde även de en form av baddräkt. Dagens badbyxor med bar överkropp blev vanliga för män under 1930-talet.

Badklädernas fortsatta utveckling gick mot den mångfaldighet vi har idag. På 1950-talet kom till exempel den första tvådelade baddräkten för kvinnor, bikinin. Även de hela baddräkterna förändrade utseende, och för första gången kom under denna period baddräkter helt utan tillstymmelse till ben. Männens badmode förändrades efter 1950-talet parallellt med det manliga underklädesmodet, och har framförallt varierat i längd.

Idag förväntas alla bära badkläder på allmänna badplatser som inte är nudiststränder, även om topless-solning (som blev populärt på 1970-talet) kan förekomma i princip överallt. I sällsynta fall använder man också badkläder för att bada i badkar (till exempel om man sitter flera i en badtunna). Du kan köpa billiga badkar på Buildor.se.

 

Taggar: , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Fashionsphere